Hakkımızda

GENEL BİLGİLER

 

Kimya Bölümü, Yükseköğretim Genel Kurulunun 18.10.2007 tarihli toplantısında 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişik 7/D-2 maddesi ile Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde açılmış olup 2009-2010 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencileri ile eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Kimya Bölümünde eğitim-öğretim 4 yıllık lisans programı ile yürütülmektedir. Bölümümüz, 8 öğretim üyesi (3 Prof. Dr., 3 Doç. Dr., 2 Dr. Öğr. Üyesi) ile Eğitim-Öğretim ve AR-GE faaliyetlerine aktif olarak devam etmektedir. Bölümümüzde Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Fizikokimya, Organik Kimya ve Biyokimya olmak üzere 5 Anabilim Dalı mevcuttur. Bölümümüzde; Genel Kimya Lab., Analitik Kimya Lab. Anorganik Kimya Lab., Organik Kimya Lab. Fizikokimya Lab., Biyokimya Lab., Enstrümental Analiz Lab. ve Endüstriyel Kimya Lab. uygulama derslerinin yürütüldüğü 4 adet öğrenci laboratuvarı mevcuttur.

 

Kimya Bölümümüz; kimya bilim dalının temelllerini en iyi şekilde bilen, kimya ile ilgili faaliyet yürüten her türlü resmi ve endüstriyel kuruluşlarda ve üniversitelerde bulunan araştırma laboratuvarlarında uluslararası standartlarda araştırma ve geliştirme yapabilecek yeterli bilgi ve donanımlara sahip, ülkemizin ihtiyacı olan kimyagerler yetiştirmeyi amaç edinmektedir.

 

21. Yüzyılda kimya anabilim dalı, sağlık, gıda üretimi ve güvenliği, çevre koruma, malzeme geliştirme, enerji, eğitim-araştırma ve endüsriyel faaliyet gibi alanların çoğunda hayatımızın hemen hemen her yönünü etkileyen ve modern bilimin temelini oluşturan temel bilim dallarından birisidir. Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz, “Kimyager” unvanı alırlar. Kimyagerler; üniversitelerin Fen, Tıp, Ziraat, Eczacılık, Mühendislik ve Veterinerlik Fakültelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlardaki analiz laboratuvarlarında, laboratuar malzemesi üreten kuruluşlarda ve kimya ile ilgili AR-GE laboratuarlarında görev alabilmektedirler. Yine mezunlarımız kimyayla ilişkli gıda, ilaç, petrokimya, temizlik ve hijyen ürünleri, kozmetik, boya ve kaplama, plastik, tarım kimyasalları, kimyasal işleme, geri dönüşüm, metalurji, deri, gübre, enerji vb alanlarında faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarında kimyager olarak görev alabilirler. Kimya bölümü mezunlarımız pedagojik formasyon eğitimlerini tamamlamış olmaları durumunda, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında, özel eğitim veren okullarda ve dershanelerde “Kimya Öğretmeni” olarak görev yapabilmektedirler. Kimya Bölümünden mezun öğrencilerimiz, gerekli koşulları sağlamaları halinde, üniversitelerin akademik kadrolarında da görev alabilirler.

 

Prof. Dr. Fatih ÇOLDUR

Bölüm Başkanı

Misyon ve Vizyon
Program Öğretim Amaçları
Komisyonlar ve Görevleri
Lisans Yeterlilikleri
Danışma Kurulu
Kalite Komisyonu

Biyoloji-Kimya Çift Anadal Protokolü
Biyoloji-Kimya Yandal Protokolü
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı İş Takvimi
2016 Müfredatı
2019 Müfredatı
2021 Müfredatı
2023 Müfredatı