Misyon ve Vizyon

ÖĞRETİM AMAÇLARI

Türk dili ve edebiyatı programı;

  1. Türk dili ve edebiyatının tarihî gelişimi dikkate alınarak yazılı ve sözlü kaynaklarını bilimsel ölçütler ışığında anlama, yorumlama ve eleştirme becerisi kazanan,
  2. Yazılı ve sözlü her alanda bilgi ve düşüncelerini aktarırken Türkçeyi etkin ve doğru kullanan,
  3. Mesleki ve etik sorumluluk bilinci kazandırılarak alan bilgilerini meslek yaşamında kullanma ve aktarma becerilerine ulaşan,
  4. Türk dili ve edebiyatının alan bilgisine katkıda bulunabilecek donanım ve beceriye ulaşarak disiplinlerarası çalışabilecek vizyona sahip olan,
  5. Türk dili ve kültürünü öğretecek ve tanıtacak yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli kurum ve kuruluşlarda (TİKA, TÖMER, YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ, MEB’e bağlı devlet ve özel öğretim kurumları, elçilikler vb. ) görev alan,

Türk dili ve edebiyatı uzmanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Misyon

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak; Türk dili ve kültürüyle birlikte Ortak evrensel değerleri de içselleştirmiş, Türk dili ve edebiyatının bütün bir müktesebatına sahip, analitik düşünen, üretken, katılımcı, paylaşımcı ve araştırmacı kimliği ile problemlerin daima çözüm yollarını arayan, çevresiyle uyumlu, Cumhuriyetimizin değerlerini koşulsuz bir biçimde her zeminde savunan,  devlet, millet ve vatan bütünlüğünü her değerin üstünde tutan, alanına hâkim öğretim üyesi ve öğretim elemanı kadrosuyla bilimsel faaliyetler gerçekleştiren, bilimi daima insanlığın faydasına sunma gayreti içinde olan Türkologlar yetiştirmek temel misyonumuzdur.

 

Vizyon

Türk dili ve edebiyatının gücünü ve potansiyelini kavrayan ve bu istikamet dahilinde Türk dilinin ve Türk edebiyatının gelecekte yer alacağı konumu öngörebilen, Türkçenin etkili ve güzel kullanılmasını sağlayan,  Türk dilini ve edebiyatını, toplumun bir aynası olarak gören, değişen dünya düzeni içerisinde Türk dilinin bulunması gereken yeri hassasiyetle belirlemeye çalışan, her yönüyle Türk dili ve edebiyatının evrensel zeminde hak ettiği noktaya gelmesini sağlayan, bunun için gereken ilmî çalışmaları yürüten, geçmişle gelecek arasında bir köprü vazifesi üstlenen bir bölüm olmak vizyonumuzun esasını teşkil etmektedir.

  1. Türk dili ve Türk edebiyatının tarihî seyrine vakıf olur; Türk Dili ve Edebiyatının önde gelen şair ve yazarlarını tanır ve bunların eserleri hakkında bilgi sahibi olur.
  2. Türk Dili ve Edebiyatı alanına ait güncel ders araç ve gereçleri ile desteklenmiş ileri seviyede teorik ve uygulamalı bilgilere sahip olur ve bu bilgileri kullanır.
  3. Türk Dili ve Edebiyatı alanında yapılacak çalışmalarda kullanılması gerekli olan araştırma yöntem ve tekniklerini bilir.
  4. Türk Dili ve Edebiyatı alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında kullanır ve uygular.
  5. Türk Dili ve Edebiyatı alanında tek başına veya bir araştırma ekibinin üyesi olarak bilimsel araştırma yapabilme seviyesine ulaşır.
  6. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine ve alanında yapılacak araştırmaları destekleyecek en az bir yabancı dil bilgisine sahip olur.
  7. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri; bilişsel, duyuşsal, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlayan alan dışı dersler alır ve bu dersler aracılığıyla disiplinlerarası bir bakış açısı kazanır.
  8. Türk Dili ve Edebiyatı ürünleri üzerinden tasavvur, tahayyül ve yorumlama yeteneğini kazanır ve geliştirir.
  9. Türk Dili ve Edebiyatı alanındaki meslekî terminolojiye hâkim olur. Edebî estetik yönünü geliştirir.
  10. Türk Dili ve Edebiyatının zenginliğini farklı toplumlara aktarma bilinci oluşur.
  11. Hayat boyu öğrenmeye dair olumlu tutumlar kazanır; meslekî sorumluluk bilinciyle bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip eder ve kendisini sürekli yeniler.
  12. Türk Dili ve Edebiyatını dünya dilleri ve edebiyatları ile mukayese eder ve evrensel bir bakış açısı kazanır.